Rosàcies – Prunus- Presseguer

Prunus persica
Presseguer
Melocotonero

QUÈ ens diu el seu nom?
Ens indica l’origen de Pèrsia i que pertany al gènere dels pruners.
Prunus, del llatí, és el nom que es donava a les prunes silvestres.
Persica, del llatíi, indica procedència de Pérsia.
El nom comú castellà, melocotonero, deriva del llatí «malus» i «cotonus», significa poma i cotonós, en referència a la pell del fuit.

On es troba?
Cultivat als camps.

COM és?
 Arbre petit caducifoli de fins 6 metres d’alçada, amb el tronc d’escorça llisa de color cendrós, que van desprenent-se en làmines.
Fulles de distribució esparsa, simples, lanceolades i acuminades, glabres, de color verd brillant, amb el marge finament serrat i curt pecíol amb dues petites glàndules a prop del limbe.
Flors que apareixen abans que les fulles, solitàries, sèssils o amb peduncle molt curt, de color rosa viu, amb calze format per un tub acabat en cinc lòbuls tomentosos; corol·la de 2-3,5 cm de diàmetre, amb cinc pètals lliures. Androceu amb nombrosos estams de llarg filament. Gineceu d’ovari súper amb estil i estigma capitat.
Fruit en drupa (fruita de pinyol) globosa i suculenta, amb la pell vellutada i una costella longitudinal, groguenca i vermellosa. Aquesta fruita de carn groga i dolça, d’aroma agradable conté una sola llavor tancada en una closca dura, com una ametlla. La llavor conté cianur, com les ametlles amargues, el que la fa perillosa per a la salut humana.

QUAN florèix?
De febrer a abril.

QUINS usos i propietats té?
Comestible, el fruit és consumeix en alimentació, fresc, en confitura o melmelada. Conté proteïna, potassi, ferro i vitamina A, C i àcid fólic.
Medicinal, el fuit té propietats antioxidants i lleugerament laxants. Les fulles en infusió combaten la tos i són purgants. El suc de les fulles tendres eliminen les taques, grans i impureses de la pell.

Deja un comentario